Op zondag 29 september 2013 herleven oude tijden in Amsterdam. Rederij de Nederlanden jaagt dan met de trekschuit Hildebrand met een paard langs de Weespertrekvaart, precies zoals dat in de Gouden Eeuw ging. Aanleiding voor deze unieke tocht is het 125-jarige jubileum van de Jacob van Lennep, samen met de Hildebrand de oudste nog varende passagiersschepen van Amsterdam. Voor de Amsterdammer is dit een buitenkans om zelf eens te ervaren hoe men eeuwen geleden door de Lage Landen reisde.
Het vertrek- en eindpunt van de tocht is café De Omval bij het Amstel Station. Aan boord krijgen de passagiers een lezing over de Amsterdamse trekschuitendienst.
Kaarten voor de tocht van ongeveer 45 minuten kosten slechts 5 euro (+ € 1,40 adminitratiekosten) en zijn verkrijgbaar via www.denederlanden.com.
De trekschuit
De trekschuit Jacob van Lennep werd gebouwd in 1888, naar een houten model van de legendarische Utrechtse trekschuit. In de Gouden Eeuw pendelde dit type schip tussen Amsterdam en Utrecht. De trekschuit werd voortgetrokken door een paard, dat over het jaagpad liep met de jager. Dankzij de afgeronde vorm konden de schepen moeiteloos onder alle bruggen door. De schepen waren licht en hadden een geringe diepgang, waardoor snelheden van zeven tot tien kilometer per uur werden gehaald.
Het succes van de trekschuit
Nederland legde in de Gouden Eeuw een uitgebreid stelsel van trekvaarten aan. Rond 1700 was het mogelijk om naar meer dan twintig steden te varen. De trekschuit was een goed alternatief voor reizen over land, want de wegen waren slecht en er moest onderweg vaak tol worden betaald. De trekvaart ontwikkelde zicht vanaf 1632 tot de beste vorm van openbaar vervoer ter wereld. Elk schip bood plaats aan ongeveer dertig passagiers en hun bagage. De trekschuit voer volgens een vaste dienstregeling en was snel, comfortabel en betaalbaar.
De Amsterdamse Trekschuitendienst 2013 is georganiseerd door:
