Grachtenfestival arrangement met dubbelconcert
[addtoany]

Rederij de Nederlanden is voor het tweede opeenvolgende jaar partner van Stichting Grachtenfestival. We hebben in samenwerking met Stichting Grachtenfestival een uniek arrangement samengesteld voor onze relaties.

Festivalthema Grachtenfestival

Het festivalthema voor het Grachtenfestival 2016 is Overbruggen. Overbruggen kan niet alleen heel letterlijk genomen worden, Amsterdam is immers een stad met enkele duizenden bruggen, maar het biedt ook de kans om bruggen te slaan, kloven te overbruggen tussen muziekstijlen, met andere kunstdisciplines, maar ook met de vele nationaliteiten en landen verbinding te zoeken. Voor 2016 zijn dan ook bijzondere locaties gezocht die in het verlengde liggen van het festivalthema Overbruggen.

Logo grachtenfestival 2016Aanleiding Dubbelconcert Noordzeekanaal

‘Kan het niet zo, heren?’ opperde kanalenkoning Willem I in 1816 bij zijn ministers tijdens een kabinetszitting over de aanleg van een nieuwe vaarweg van het IJ in Amsterdam naar de Noordzee. Met een potlood trok hij zijn beroemde streep door het gebied ten westen van het IJ tot aan de zee. ‘Onbegonnen werk en veel te duur’, stelden zijn ministers en Rijkswaterstaat. Het zou nog zeker 49 jaar en vele hoofdbrekens kosten voor er daadwerkelijk werd begonnen met het graven van het kanaal zoals Willem I het voor ogen had.Tweehonderd jaar geleden werd het Noordzeekanaal letterlijk op de kaart gezet. Een mooie aanleiding om bij stil te staan. Zeker wanneer u bedenkt dat 140 jaar geleden, op 1 oktober in 1876, het kanaal officieel werd geopend door Koning Willem III. Overigens duurde het nog een aantal jaar voordat het Noordzeekanaal op de gewenste diepte van 6,5 meter was, baggermolens hadden hiervoor nog twee jaar nodig.

En nu, dit jaar in 2016, start de bouw van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden. Drie aanleidingen, naast het festivalthema, om deze historische feiten dit jaar te belichten. Zonder het historische besluit van het Noordzeekanaal zou de Amsterdamse haven en daarmee Amsterdam niet zo tot bloei gekomen zijn en zonder de bouw van de nieuwe zeesluis zou die ontwikkeling ook niet door kunnen gaan. Amsterdam, het IJ, het Noordzeekanaal en IJmuiden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.Op vrijdag 19 augustus vinden beide concerten plaats. Het begint met een concert van het jeugdorkest: JON in de Passenger Terminal Amsterdam, gelegen aan het IJ, de afmeerplaats voor de grote cruiseschepen, die er zonder het Noordzeekanaal niet geweest zouden zijn. De jonge musici zijn onder de enthousiaste leiding van dirigent Jurjen Hempel in staat om een feestelijk klassiek concert neer te zetten.

Stap aan boord van Het Wapen van Amsterdam

Voor maximaal 100 mensen bestaat de mogelijkheid om vervolgens aan boord te stappen van het Wapen van Amsterdam om per boot naar IJmuiden te gaan voor het tweede concert. Op de boot is er gelegenheid om te genieten van heerlijke warme en koude tapas (eten en drinken Hollands arrangement zijn inbegrepen). Het tweede concert zal plaatsvinden in de Feroli Cruise Terminal IJmuiden. Aanvangstijd 17.00 uur. Hier is gekozen voor het elan van Fuse, met hun mis van klassieke muziek en jazz!


Arrangement:

Minimale afname: 10 arrangementen.
Prijs per persoon €150,00 excl. btw (€175,00 incl. btw)
Daarbij zit inbegrepen:

  • Concert in PTA
  • Boottocht naar IJmuiden, inclusief eten en drinken
  • Concert in Cruise Terminal IJmuiden
  • Retour per touringcar

Bovenstaand arrangement is te boeken bij Stichting Grachtenfestival:

tel: +31 (0) 20 421 45 42
e-mail: info@grachtenfestival.nl

Dubbelconcert vrijdag 19 augustus – Grachtenfestival verbindt

grachtenfestival varen

Klassiek concert door Jeugd Orkest Nederland

In het Jeugd Orkest Nederland (JON) spelen ongeveer 85 getalenteerde jongeren afkomstig uit het gehele land. Passie en flair, enthousiasme en lef is wat ze delen. Met fris en uitstekend orkestspel geven de jongeren elk concert weer een prikkelend betoog voor de klassieke muziek waaronder ook de hedendaagse orkestmuziek. Het JON is voor Nederland een belangrijke leerschool voor orkestspel.

Tijdens het Grachtenfestival speelt het JON in kamerorkest bezetting. Mozart en Haydn schreven voor een orkest van deze grootte, zo’n 40 musici. Hoornist Laurens Woudenberg is solohoornist van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Hij zal begeleid worden door Nederlands jonge topmusici en wellicht leden van het Concertgebouw Orkest in spé. De Hoornconcerten van Mozart en Haydn worden zelden uitgevoerd, waarmee dit een uniek en bijzonder programma is.

Tijd: 12.00 uur
Concertduur: 60 minuten zonder pauze
Locatie: Passenger Terminal Amsterdam Piet Heinkade 27, 1019 BR Amsterdam
Programmaopzet: Mozart – Symfonie no.16 in C, Haydn – 2e hoornconcert in D
Mozart – 2e hoornconcert in Eb, Haydn – Symfonie no. 22 in Eb
Musici: Jeugd Orkest Nederland onder leiding van Jurjen Hempel, solist Laurens Woudenberg, hoorn

grachtenfestival varen

Jazz door Fuse

Fuse is een ensemble dat bruggen slaat en genres met elkaar laat versmelten. De leden studeerden klassiek, jazz en pop. Het Grachtenfestival nodigde het ensemble in 2013 voor het eerst uit. Tegenwoordig zullen veel mensen de groep kennen van het NPO2 programma, Podium Witteman. In een ietwat ongewone bezetting van strijkkwartet, contrabas en percussie laten ze horen waar Fuse voor staat: hun favoriete muziek; ritmisch werk van componisten als Bartók, Zappa en Brubeck, moderner werk van Tom Trapp en Nils Frahm en klassiekers van Shostakovich, Ellington en Coltrane. Fuse’ bewerkingen, aangevuld met composities en arrangementen van o.a. Thomas Beijer, Rob Horsting en Tom Trapp, staan garant voor een aantrekkelijke smeltkroes.

Tijd: 17.00 uur
Concertduur: 60 minuten zonder pauze
Locatie: Felison Terminal IJmuiden

Musici:
Daniel van Dalen – percussie
Mascha van Nieuwkerk – cello
Adriaan Breunis – altviool
Emma van der Schalie – viool
Julia Philippens – viool
Tobias Nijboer – contrabas
Speciaal voor het concert in IJmuiden nodigt het ensemble solisten uit.

Bovenstaand arrangement is te boeken bij Stichting Grachtenfestival:

tel: +31 (0) 20 421 45 42
e-mail: info@grachtenfestival.nl