Hildebrand

60-persoons Trekschuit

De 60-persoons trekschuit Hildebrand (bouwjaar 1890) is van oorsprong een passagiersschip dat door een paard vanaf de wal werd voortgetrokken. De Hildebrand is nu nog steeds even milieuvriendelijk. De trekschuit vaart namelijk elektrisch en is dus schoon en stil. Bij lekker weer kunnen de zijkanten en het dak van de boot open. Deze originele trekschuit is ideaal voor mooie tochten over de Amsterdamse grachten, maar ook voor vaartochten in de omgeving.

Opstapplaats

De opstapplaats is aan de Singel 359. Wilt u op een andere plaats opstappen? Vraag onze medewerkers naar de mogelijkheden. 

Bezichtigen

U bent van harte welkom om de boot vooraf te bezichtigen.

Grote groepen op de trekschuiten

De Hildebrand is een ruime robuuste trekschuit die met zijn bouwjaar uit 1880 het oudste passagiersvaartuig van Nederland is. Het schip is bij uitstek geschikt voor een privéparty tot 60 personen. Voor een gezelschap tot 30 personen kan de klassieke boot worden omgetoverd tot varende eetsalon voor een verrassend diner. De trekschuit is van alle comfort voorzien. Zo is er een scheepsbar, toilet, verwarming en muziekinstallatie aanwezig. De inrichting kan voor elke gelegenheid worden aangepast. De trekschuit wordt veel ingezet voor bedrijfsfeesten, vaartochten met gids en als borrelboot. Ook de Amsterdamse satéboot is een veelgevraagd arrangement op de Hildebrand.

Voor groepen tot 40 personen kunt u ook kiezen voor zusterschip de Jacob van Lennep.

Oudst varende passagiersboot van Nederland

Oudst varende passagiersboot van Nederland

Trekschuit de Hildebrand is gebouwd in 1880 en is de oudste nog varende passagiersboot van Nederland. Destijds werd het schip door een paard voortgetrokken. De bemanning van het schip bestond uit drie personen. De schipper hield het roer. De knecht lette op de passagiers – maar nog veel belangrijker – bij het naderen van een brug stond hij op de roef. Zo kon hij tijdig het touw losmaken waarmee het paard de schuit voorttrok. Het derde bemanningslid was de jager. Deze bereed het paard langs de kade.

In 1808 waren er maar liefst 392 trekschuiten actief in het hele land. Rond 1900 hadden de stoomboot en de trein de trekschuit verdrongen. Tegenwoordig vaart de trekschuit Hildebrand geheel elektrisch over de Amsterdamse grachten. Daarmee is de oudste nog varende passagiersboot van Nederland net zo rustig en geluidsarm als in de 19e eeuw.

Varen met een gids

Een vaartocht in Amsterdam is een belevenis op zich. Maak uw vaartocht nóg specialer door een professionele gids te boeken. De gids vertelt aan boord over de geschiedenis van de stad, over bijzondere architectuur en andere wetenswaardigheden.

Bekijk hier de mogelijkheden.

Faciliteiten en maatwerk

Het zal u aan niets ontbreken aan boord van onze schepen. Wij verzorgen uw vaartocht tot in de puntjes. Al onze boten zijn standaard voorzien van een toilet, verwarming, een muziekinstallatie met telefoonaansluiting en ramen of luifels die open kunnen bij mooi weer. Op de meeste boten is een scheepsbar aanwezig en een aantal boten kan rondom helemaal open bij goed weer. De inrichting van de grotere boten kan naar wens worden aangepast. Ons enthousiaste team adviseert u graag over de mogelijkheden voor een sfeervolle en comfortabele vaartocht in Amsterdam.

Doris Wouters-Ringoir, reserveringen

Rederij De Nederlanden