De Wijnen van Val de Salis: De huiswijnen van Rederij De Nederlanden

In de tweede helft van de negentiende eeuw, verhuisde de familie Gau  van de Pyreneeën naar de gastvrije streek van de Languedoc. Pierre was de eerste lid van de familie die investeerde in landbouwgrond en is begonnen met het aanplanten van wijngaarden. Rond 1922, bouwde kleinzoon Alfred een kelder om wijnen vinifiëren en ontwikkelde zich de wijngaard.

Vanaf 1950 breidde Jean Gau het teeltgebied uit en diversifiseerde met rijst en appelteelt. Hij hielp zijn twee zonen, Yves en Jacques, een vinoloog en landbouwkundig ingenieur, met de modernisering van het domaine. Hede ten dage runnen Jacques Gau en zijn team het domein waarvan 60 hectare wijngaard en een 15 hectare appelboomgaard met slechts één doel: het creëren van een reeks wijnen van top kwaliteit.

Domaine Val de Salis is gelegen in een maritieme lagune tussen de Corbières en het Minervois gebied, 40 km van de Middellandse Zee. De zouthoudende grondsoort wijkt af van de omliggende gebieden en vereist speciale verbouw methoden.

Om het buitensporige zoutgehalte in de bodem, dat de vegetatie beschadigt, te elimineren worden de wijngaarden een keer per jaar onder water gezet. Toen de meeste Franse wijngaarden aan het eind van de negentiende eeuw werden vernietigd door Phylloxera, bleven de wijnstokken van Val de Salis onaangetast omdat de Phylloxera bladluis de regelmatige overstromingen kon overleven.

Bovendien heeft de ervaring aangetoond dat de thermische bescherming door de grote hoeveelheden water, de schade veroorzaakt door vorst in het voorjaar vermindert . Dus staan de wijngaarden van Val de Salis in het voorjaar gedurende 40 dagen per jaar blank. Deze unieke techniek maakt het mogelijk wijnstokken die niet geënt zijn op Amerikaanse onderstammen te planten.

De huiswijnen van Rederij De Nederlanden

Rode wijn: Malbec – IGP – Pays d’Oc 2010

Bodem
Klei en kalk in een zouthoudende lagune .

Druivensoort Malbec
Dit traditionele druivenras uit het zuidwesten van Frankrijk is beroemd geworden als wijnsoort uit één enkel druivenras in Argentinië. Daar, in de golf van wijnen uit de nieuwe wereld, is het uitgegroeid tot de meest aangeplante soort.

Vinificatie
De vinificatie is kort (zes dagen) omdat we ons richten op de ontwikkeling van de versheid van het fruit. De fijne structuur van de schil zorgt voor een volledige en snelle extractie van kleur en produceert zachte tannines.

Smaak en kleur
De kleur is diep – en karmozijnrood. Perfect geïntegreerde smaaktonen van pruimen, bessen en nootmuskaat. Kersen – en tabak aroma’s completeren het smaakpalet.

Serveertips
Serveren op 15 ° -16 ° C met worst, rood vlees, mixed grill, pluimvee of zachtgerijpte kaas.


Witte wijn: Sauvignon Blanc – IGP – Pays d’Oc 2011

Bodem
Klei en kalk in een zouthoudende lagune.

Vinificatie
Vroeg rijpe druivensoort; wordt ’s nachts mechanisch geoogst om oxidatie te voorkomen en de expressie van de gevoelige aroma’s, die het ras kenmerken, te behouden. Na pneumatische persing en deels macereren op de schil, wordt de most  gekweld bij 8 ° C en vervolgens blootgesteld aan een drie weken lage-temperatuur gisting. Vervolgens wordt de most geroerd en gedurende drie maanden gerijpt op de fijne droesem.

Smaak en kleur
Licht gele kleur met groene accenten. Een expressieve, typische Sauvignon neus met aroma’s van tropisch fruit en grapefruit. Zeer aangenaam in de mond met smaken van citrus en wit fruit .

Serveertips
Serveer koud met gerookte zalm, zalm eitjes, warme geitenkaas salades en visgerechten.


Rose: Rosé de Cabernet –  IGP – Pays d’Oc 2011

Bodem

Klei en kalk in een zouthoudende lagune.

Vinificatie
Mechanische oogst. Traditionele vinificatie in vaten met een zorgvuldige temperatuurregeling om de natuurlijke fruitsmaken, die zo typisch zijn voor dit ras, te beschermen. Directe persing en ontsteling bij 5° C.

Smaak en kleur  
Bleke zalm kleur met intrigerende grijze highlights. Heldere en expressieve neus van rood fruit als frambozen. Goede balans tussen het fruit en het karakter van de wijn.

Serveertips
Serveer gekoeld, is goed op zichzelf te drinken en heeft voldoende structuur om te worden geschonken bij antipasti, exotische gerechten, gegrild vlees en salades.