In de voetsporen van Peter de Grote
Tijdens het Nederland-Ruslandjaar 2013 is een hoofdrol weggelegd voor tsaar Peter de Grote. Deze legendarische tsaar woonde een tijd incognito in Amsterdam, waar hij inspiratie opdeed voor grote hervormingen in eigen land. De tsaar verzamelde al vanaf jonge leeftijd kunst, en legde daarmee de basis voor de latere collectie van de Hermitage in Sint-Petersburg.
Voor groepen vanaf 20 personen biedt Rederij de Nederlanden een exclusief Peter de Grote arrangement met een geweldig programma:
- 10:00 uur: bezoek aan de tentoonstelling Peter de Grote, een bevlogen tsaar in de Hermitage Amsterdam
- 12:00 uur: wandeling naar het Scheepvaartmuseum
- 12:30 uur: vertrek naar Zaandam met luxe salonschip Peter de Grote. Onderweg uitgebreid lunchen met broodjes, koffie en thee
- 13:30 uur: bezoek aan het Czaar Peterhuisje in Zaandam, waar Peter de Grote in de zomer van 1697 enige tijd verbleef
- 15:00 uur: terugtocht naar Amsterdam met onderweg een creatieve workshop in Russische stijl, verzorgd door kunstenares Larisa Bilous
- 16:00 uur: aankomst in Amsterdam
Bezoek de Hermitage met lunch en boottocht naar Zaandam
Treed in de voetsporen van de beroemdste Rus ooit tijdens dit compleet verzorgde cultuurhistorische dagje uit.
Dit speciale Peter de Grote groepsarrangement is inclusief
- Toegang Hermitage Amsterdam en het Tsaar Peterhuis
- Retour boottocht naar Zaandam
- Lunch aan boord met broodjes, koffie en thee
- Creatieve workshop in Russische stijl
Prijs
De prijs voor dit arrangement is slechts 110 euro per persoon (incl. btw).
Informatie en offerte
Bel 020 4233 006 of mail naar info@denederlanden.com voor een offerte of om direct te reserveren.
Peter de Grote
Als tsaar Peter de Grote (1672-1725) aan de macht komt is hij vastbesloten Rusland te moderniseren. De Europese renaissance is een bron van inspiratie voor vernieuwing. Op 25-jarige leeftijd onderneemt Peter de Grote een studiereis door enkele Europese landen. Hij doet ook de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aan. Dat is geen toeval, want de Republiek is economisch en financieel een van de machtigste staten van Europa. De vrije boekdrukkunst maakt de Republiek bovendien tot een van de meest ontwikkelde landen ter wereld.
Vooral de florerende Hollandse handelsvloot en de scheepsbouw hebben de interesse van de tsaar. Hij krijgt een werkplek op de werf van de VOC aan het IJ, waar hij incognito het vak van scheepstimmerman onder de knie krijgt. Peter de Grote verblijft in de zomer van 1697 enige tijd in Zaandam. Maar als de bevolking in de gaten krijgt wie deze vreemdeling in werkelijkheid is keert hij snel terug naar Amsterdam. Het Tsaar Peterhuisje is het oudste houten huis van de Zaanstreek en is bezocht door vooraanstaande Russische gasten, waaronder Gorbatsjov en Poetin.
Peter de Grote verzamelt ook kunst. Hij koopt onder meer voor 80 gulden het schilderij ‘’David neemt afscheid van Jonathan’’ van Rembrandt en legt daarmee de basis voor de collectie van het latere Hermitage museum in St. Petersburg.
Eenmaal terug in Rusland voert Peter de Grote radicale hervormingen door naar Westers model. Wetenschap krijgt meer ruimte ten koste van het orthodoxe geloof, de adel verliest privileges, er komt gedegen onderwijs en de tsaar introduceert westerse kleding en haardracht, landkaarten, gereedschappen en wapens. Voor zijn nieuwe hoofdstad, St. Petersburg, gebruikt hij het straten- en kanalenpatroon Amsterdam als voorbeeld. St. Petersburg is gebouwd op verschillende eilanden die door meer dan 500 bruggen met elkaar verbonden zijn.
Tentoonstelling Hermitage
De tentoonstelling in de Hermitage in Amsterdam laat zien hoe machtig en geliefd Peter de Grote was. De biografische expositie geeft een beeld van een bevlogen, leergierige tsaar die onder invloed van het Westen zijn land wist te moderniseren. Met historische kunst, sieraden, kostuums, wapens en bijzondere documenten wordt het leven geschetst van deze mythische tsaar. De collectie van de Hermitage in St. Petersburg is de basis voor de tentoonstelling in Amsterdam. Daarnaast zijn er aanvullingen uit collecties van binnenlandse en buitenlandse musea en instellingen te zien.