Hoeveel grachten telt Amsterdam

Wie aan Amsterdam denkt, denkt aan de grachten!

De hoofdzakelijk 17e eeuwse waterwegen geven onze hoofdstad zijn unieke karakter. Sinds 2010 staan de grachten zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar hoeveel grachten telt Amsterdam nu eigenlijk? Dit en nog meer feiten over de Amsterdamse grachten.

De officiële telling staat op 165 grachten met een lengte van 75km. De oudste gracht stamt al uit 1385, namelijk de Oudezijds Voorburgwal en met 6,3 kilometer is de Singelgracht de langste gracht. De breedste gracht is met 31 meter breed de Keizersgracht uit 1612. Er worden jaarlijks trouwens ongeveer 6000 fietsen uit de gracht gevist.

Het aantal grachten schommelt af en toe, omdat er af en toe weer eens eentje wordt drooggelegd of geopend. Zo is bijvoorbeeld de Rozengracht inmiddels een weg, en was de Raadhuisstraat vroeger de Warmoesgracht. Hieronder een video van de groei van de grachten in de 17e eeuw.

Veel water betekent: veel bruggen. Amsterdam heeft er wel 1281, waarvan de Torensluis uit 1648 met 42m de breedste is. Dit is tevens de oudste nog in gebruik zijnde brug. Onder de Torensluis zitten nog oude kerkers die je kunt bezoeken. De smalste brug van de stad is de drieharingenbrug.

De Amsterdamse grachten zie je natuurlijk het best vanaf het water. Ben je geïnteresseerd in een dagje Amsterdamse grachten, kies dan voor een rondvaart of boek een boot bij Rederij de Nederlanden en beleef de grachten maximaal.