De magere
brug

De magere brug: hoofdrol in drie legendes

Amsterdam telt nogal wat bruggen: 1680 om precies te zijn. Daarvan hebben 346 een officiële naam, waaronder een van Amsterdams meest gefotografeerde bruggen: de Magere Brug. Hoe komt die brug eigenlijk aan z’n naam, zo mager is-ie toch niet? 

Hij komt in elk toeristenboekje en ansichtkaartenrek voor: de ‘Skinny Bridge’ ofwel de Magere Brug. Over de herkomst van de naam van deze brug wordt tot op de dag van vandaag een verhitte discussie gevoerd. Er doen namelijk drie legendes de ronde.


Legende 1: voor dunne meisjes
Ooit was de houten ophaalbrug die we kennen als de Magere Brug zó smal dat mensen elkaar nauwelijks konden passeren als ze in tegengestelde richting liepen. Hij had dan ook als bijnaam de ‘Kippetjesbrug’, omdat de overspanning alleen door hele magere mensen gebruikt zou kunnen worden (een kippetje is Amsterdams voor een iel meisje). Om het groter wordende verkeer op de Amstel aan te kunnen werd dit originele ‘magere’ bruggetje in 1871 vervangen door een wijdere. 

Legende 2: voor dunne bootjes
De originele brug uit 1691 telde maar liefst twaalf doorvaarten, die vanzelfsprekend heel smal waren: vandaar de ‘magere’ naam. De huidige brug stamt uit 1934 heeft er acht, zodat er bredere boten doorheen kunnen varen, maar de benaming bleef. Hoge schepen kunnen – net als toen – nog steeds vanaf de Amstel de stad binnenvaren, door de mogelijkheid de brug op te halen. 

Legende 3: voor dunne zusjes
De laatste legende, is misschien wel de meest beeldende. De brug zou vernoemd zijn naar  twee zussen, die ofwel heel mager waren, ofwel heel gierig waren ofwel de achternaam ‘Mager’ droegen. Deze welgestelde zussen woonden ieder aan een andere kant van de rivier en bouwden een brug om zo makkelijker bij elkaar op de thee te kunnen komen. 


Decor van James Bond
Naast drie legendes is er vast nog een heleboel wat je niet wist over de Magere Brug:

  • ’s Avonds wordt de Magere Brug door wel 1200 lampjes verlicht, een prachtig gezicht. Door kritiek vanuit een aantal milieubewuste Amsterdammers werden ze vervangen door energiezuinige LED-lampen.
  • Om het nog ingewikkelder te maken: de Magere Brug dankt haar naam aan hoe ze in de volksmond genoemd werd. De officiële naam van deze brug was de Kerkstraatbrug.
  • In een themapark in het plaatsje Holland in Michigan, staat een zelfgefabriceerde Magere Brug. Net echt.
  • De Magere Brug speelt een rol in de James Bond film ‘Diamonds are forever’. Een aantal scenes werden in Amsterdam gefilmd en daar mocht deze iconische brug natuurlijk niet in ontbreken.
  • De Magere Brug prijkte ooit op de zomerpostzegel in 1967. Mocht je ‘m ergens hebben liggen… hij is (helaas) hooguit een euro waard. 

 

Romantische date

Ook, of misschien wel juist, ’s avonds is de Magere Brug een lust voor het oog. Vanaf de brug richting het Rembrandplein heb je een prachtig uitzicht op de Magere Brug met al haar 1200 lampjes. Eronder doorvaren, bijvoorbeeld op een romantische date, is absoluut ook een aanrader, bijvoorbeeld tijdens een rondvaart of op een van de boten van de Nederlanden. Je vaart dan door het midden van de brug, daar waar de brug ook opgehaald kan worden, een imposant gezicht.